iPhone 16 και iPhone 16 Plus: Επίσημα με περισσότερη ισχύ, νέα κουμπιά και φυσικά AI στο επίκεντρο

Η Apple παρουσίασε τα iPhone 16 και iPhone 16 Plus στην εκδήλωση «It's Glowtime» με τον CEO, Tim Cook, να υποστηρίζει ότι τα νέα μοντέλα είναι «σχεδιασμένα γύρω από την Apple Intelligence».

Η προσέγγιση αυτών των συσκευών παραμένει η ίδια με τα προηγούμενα έτη. Και οι δύο προσφέρουν μια κάπως πιο προσιτή εναλλακτική λύση για όσους θέλουν όλες τις παροχές του iPhone, αλλά δεν χρειάζονται τις μέγιστες επιδόσεις που υπόσχονται τα μοντέλα Pro.

Αν και τα μεγέθη των νέων iPhone 16 (6,1 ίντσες) και iPhone 16 Plus (6,7 ίντσες) παραμένουν τα ίδια με την προηγούμενη γενιά, υπάρχουν νέα χαρακτηριστικά στα διαθέσιμα χρώματα: εκτός από το μαύρο και το λευκό, έχουμε ροζ, πράσινο και μπλε, με πιο ζωηρές και κάπως πιο κορεσμένες αποχρώσεις από ό,τι στις προηγούμενες γενιές. Ο σχεδιασμός της πίσω πλευράς είναι επίσης σαφώς διαφορετικός λόγω της θέσης των αισθητήρων στο camera module, μιας και τώρα ευθυγραμμίζονται.

Η οθόνη προστατεύεται από ένα νέο κεραμικό προστατευτικό που σύμφωνα με την Apple είναι δύο φορές πιο ισχυρό από το γυάλινο προστατευτικό άλλων smartphones και είναι επίσης 50% ισχυρότερο από το προηγούμενο. Η φωτεινότητα της οθόνης μπορεί να φτάσει έως και τα 2000 nits για έντονο εξωτερικό φωτισμό, αλλά στο απόλυτο σκοτάδι η φωτεινότητα μπορεί να πέσει σε μόλις ένα nit.

Ωστόσο, αυτό που ξεχωρίζει περισσότερο σε αυτόν τον επανασχεδιασμό είναι η παρουσία δύο νέων κουμπιών. Εκτός από το κουμπί λειτουργίας και τα κουμπιά ελέγχου της έντασης του ήχου, στη δεξιά πλευρά θα έχουμε δύο κουμπιά που κάνουν το ντεμπούτο τους σε αυτές τις συσκευές.

Το πρώτο είναι το action button που είχαμε ήδη στο περσινό iPhone 15 Pro/Max . Μπορούμε να αναθέσουμε κάθε είδους επιλογές σε αυτό το κουμπί, όπως την εκκίνηση της Siri, την εγγραφή ενός φωνητικού υπομνήματος ή την αναγνώριση τραγουδιών.

Το δεύτερο από αυτά τα κουμπιά είναι εντελώς νέο: ονομάζεται Camera Control, το οποίο σας επιτρέπει όχι μόνο να τραβάτε φωτογραφίες, αλλά και να ενεργοποιείτε μια λειτουργία παρόμοια με το Google Lens για να σας δίνει πληροφορίες σχετικά με αυτό που βλέπετε στην οθόνη. Αυτή η λειτουργία βασίζεται στο cloud της Apple, το οποίο «δεν αποθηκεύει ποτέ την εικόνα». Το κουμπί μπορεί επίσης να κρατηθεί πατημένο, για να τραβήξετε βίντεο. Χρησιμοποιεί την καθιερωμένη από καιρό Taptic Engine της Apple για να αναγνωρίζει τις κινήσεις και το επίπεδο πίεσης που ασκείται για τις διάφορες λειτουργίες. Η ιδέα, μέρος της «Visual Intelligence» της Apple, επιτρέπει τη χρήση αυτής της πολυτροπικής AI για τη χρήση της κάμερας του iPhone ως ”προτροπή» για να κάνουμε ερωτήσεις σχετικά με αυτό που βλέπουμε.

Το iPhone 16 τροφοδοτείται από το νέο chip A18 3nm της Apple, το οποίο διαθέτει ένα βελτιωμένο νευρωνικό δίκτυο που έχει σχεδιαστεί ειδικά για τα νέα παραγωγικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας. Διαθέτει επεξεργαστή 6 πυρήνων με τέσσερις πυρήνες απόδοσης. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι το νέο τσιπ είναι «έως και 30%» ταχύτερο από αυτό που υπάρχει στο iPhone 15, ενώ προσφέρει μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση. Η νέα GPU, εν τω μεταξύ, φέρνει περισσότερη ισχύ, ενώ βελτιώνει την αποδοτικότητα της ενέργειας κατά 35%. Η προστιθέμενη αποδοτικότητα συνδυάζεται με μεγαλύτερες μπαταρίες για την επέκταση της διάρκειας ζωής. Η Apple δεν έχει ανακοινώσει τη νέα χωρητικότητα μέχρι στιγμής.

Φυσικά, η Apple Intelligence ήταν ο πρωταγωνιστής αυτής της παρουσίασης, καθώς η νέα σειρά iPhone 16 έρχεται να προστεθεί στα περσινά μοντέλα iPhone 15 Pro ως τα μόνα μέλη της σειράς που μπορούν να την υποστηρίξουν. Όπως σημειώθηκε στο WWDC, η Apple Intelligence τρέχει τόσο offline στα τσιπ της συσκευής όσο και μέσω απομακρυσμένων διακομιστών, μέσω των νέων επιλογών Private Cloud Compute.

Ο κύριος αισθητήρας των iPhone 16 και iPhone 16 Plus είναι 48MP. Οι διπλοί φακοί έχουν μετατοπιστεί από την περσινή διαγώνια διάταξη σε κάθετη. Η κάμερα προσφέρει τηλεφακό 2x σε «οπτική ποιότητα», αξιοποιώντας λεπτομέρειες από τα μεγάλα αρχεία εικόνας.

Η υπερ-ευρυγώνια κάμερα έχει ενημερωθεί, επίσης, για να περιλαμβάνει αυτόματη εστίαση. Η Apple αναφέρει ότι ο αισθητήρας αυτός είναι ικανός να συλλάβει έως και 2,6x περισσότερο φως για εικόνες με χαμηλό φωτισμό. Μπορεί επίσης να τραβήξει εικόνες σε macro. Ο νέος κάθετος σχεδιασμός επιτρέπει στο κινητό να τραβάει χωρικές φωτογραφίες και βίντεο που μπορούν να προβληθούν στο Vision Pro headset.

Το iPhone 16 ξεκινά από τα $799, ενώ το iPhone 16 Plus από τα $899.

Loading