Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η αποστολή DART της NASA πριν από μερικές ώρες, καθώς το probe κατέπεσε με ταχύτητα σχεδόν 24,000 km/h επάνω στον αστεροειδή Δίμορφο (ή Δίδυμο Β’) και πλέον οι ερευνητές θα παρατηρήσουν σε βάθος χρόνου αν τελικά αυτή η πρόσκρουση θα μπορέσει να επηρεάσει την τροχιά του.
Η ομάδα ελέγχου ξεκίνησε τους πανηγυρισμούς σχεδόν 20 λεπτά πριν την πρόσκρουση, καθότι το διαστημικό σκάφος είχε κλειδώσει τον στόχο του με ακρίβεια, ενώ στα 5 λεπτά πριν την πρόσκρουση ήταν το κρίσιμο σημείο επειδή δεν μπορούσαν πλέον να στείλουν νέες εντολές από τη Γη. Από εκεί και πέρα, το probe χρησιμοποιούσε αποκλειστικά τα δικά τους συστήματα πλοήγησης για να φτάσει στο σημείο πρόσκρουσης.
Το σύστημα αστεροειδών Δίδυμος - Δίμορφος βρίσκεται σε απόσταση περίπου 11 εκατ. χιλιομέτρων μακριά από τη Γη και δεν θεωρείται απειλητικό για τον πλανήτη μας. Παρόλα αυτά, οι ερευνητές το έκριναν ιδανικό για να επιχειρηθεί για πρώτη φορά το εν δυνάμει «σύστημα άμυνας» απέναντι σε μελλοντικές απειλές.
Θα χρειαστεί να περάσουν αρκετοί μήνες για να φανεί αν όντως επηρεάστηκε η τροχιά του Δίμορφου από την πρόσκρουση του DART probe, κάτι που θα παρατηρήσουν οι ερευνητές με την βοήθεια διάφορων διαστημικών τηλεσκοπίων.
Εξάλλου, ο ESA έχει προγραμματισμένη την αποστολή Hera με προορισμό τον Δίμορφο για τον Σεπτέμβριο του 2024, η οποία ουσιαστικά θα αποτελέσει το δεύτερο μέρος του DART. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος θα πραγματοποιήσει μια «αυτοψία στον τόπο του εγκλήματος» μελετώντας συνολικά το σύστημα των αστεροειδών, τον κρατήρα που δημιουργήθηκε και την γεωλογική σύσταση τους.