Αφού ξεμπερδέψαμε με τις επίγειες διαμάχες των μεγάλων δυνάμεων, φαίνεται ότι το μέτωπο θα μεταφερθεί στο Διάστημα. Κίνα και Ρωσία υπέγραψαν σύμφωνο για την από κοινού κατασκευή και υποστήριξη ενός διαστημικού σταθμού στη Σελήνη. Οι συζητήσεις των δύο χωρών είχαν ξεκινήσει εδώ και μήνες, όταν ακόμα η Ρωσία σκεφτόταν να συμμετέχει στο πρόγραμμα Lunar Gateway της NASA που αφορά το χτίσιμο ενός άλλου διαστημικού σταθμού στη Σελήνη μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Ο Διεθνής Επιστημονικός Σεληνιακός Σταθμός (International Scientific Lunar Station) της Κίνας και της Ρωσίας θα αποτελείται από μια σύνθετη διάταξη υποδομών στην επιφάνεια ή/και σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη με σκοπό τη διεξαγωγή ερευνών που θα εξετάσουν τις συνθήκες ανθρώπινης παρουσίας στον δορυφόρο της Γης
Είναι ξεκάθαρο ότι η Κίνα ψάχνει συμπαίκτες για να επιταχύνει τις διαδικασίες εξερεύνησης της Σελήνης, μιας και η NASA την είχε αποκλείσει από οποιαδήποτε συνεργασία λόγω της νομοθεσίας που πέρασε το Κογκρέσο το 2011. Μη ξεχνάμε πως έχει πραγματοποιήσει μερικές αποστολές τα τελευταία χρόνια, με πιο πρόσφατη αυτή του Chang’e που έφερε πίσω στη Γη δείγματα από τη Σελήνη μετά από 44 χρόνια.
Από την άλλη, η Ρωσία συνεργάζεται στενά με τη NASA εδώ και δεκαετίες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), παρόλα αυτά, είναι αρκετά διστακτική στο ενδεχόμενο να επεκτείνει τη συνεργασία της σε μια νέα συμμαχία για τη Σελήνη. Η NASA της είχε παρουσιάσει το project Lunar Gateway ούτως ώστε να αναλάβει η Roscosmos την κατασκευή του airlock module για το πλήρωμα, αλλά μετά τη μελέτη του προσχέδιου η δυνατότητα συμμετοχής κρίθηκε ανέφικτη από τη Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία.
Αυτή η νέα χρυσή εποχή για την εξερεύνηση του Διαστήματος, ας ευχηθούμε να μην εξελιχθεί σε νέο πεδίο σύγκρουσης των μεγάλων δυνάμεων…
*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr.
[via]