Μια βιώσιμη μπαταρία από πηλό και νερό ίσως είναι ιδανική για τον Άρη

Ένας νέος τύπος ανθεκτικής μπαταρίας κατασκευάζεται με τη χρήση νερού και πηλού και οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι η τέλεια επιλογή για μελλοντικές αποστολές στον Άρη. Ο λόγος που αυτή η μπαταρία είναι τόσο εντυπωσιακή είναι επειδή καταργεί πολλά από τα παραδοσιακά υλικά που απαιτούνται για τη δημιουργία μπαταριών και αντ' αυτού βασίζεται σε συστατικά που θα μπορούσαν εύκολα να βρεθούν στον Κόκκινο Πλανήτη.

Συνήθως, οι μπαταρίες σχηματίζονται χρησιμοποιώντας μέταλλο για τα ηλεκτρόδια και ένα διάλυμα άλατος λιθίου, το οποίο τοποθετείται όλο γύρω από τα δύο ηλεκτρόδια, με ένα αρνητικό και ένα θετικό φορτίο. Ωστόσο, αυτή η νέα μπαταρία σχεδιάστηκε χρησιμοποιώντας δύο ηλεκτρόδια από γραφένιο, τα οποία στη συνέχεια τοποθετήθηκαν σε ένα διάλυμα νερού και πηλού.

Το πραγματικό κόλπο σε αυτή τη νέα βιώσιμη μπαταρία είναι ο τρόπος με τον οποίο κατασκευάζεται. Τα στρώματα του πηλού είναι γεμάτα από μικρά, μικροσκοπικά κανάλια που σύμφωνα με τους ερευνητές έχουν πάχος μόλις περίπου ένα νανόμετρο. Όταν αυτά τα κανάλια γεμίζουν με καθαρισμένο νερό, το υγρό συμπεριφέρεται με αρκετά εκπληκτικό τρόπο.

Ο λόγος που αυτό λειτουργεί είναι επειδή το νερό είναι τόσο περιορισμένο που ουσιαστικά γίνεται ένα «εργαζόμενο υγρό», επιτρέποντας τη δημιουργία ενός διαχωρισμού μεταξύ των αντίθετων φορτίων καθώς τα σωματίδια κινούνται μεταξύ των δύο ηλεκτροδίων. Αυτό είναι που επιτρέπει στην μπαταρία να αποθηκεύει πραγματικά ενέργεια.

Συνολικά, η βιώσιμη μπαταρία ήταν σε θέση να παράγει ενέργεια έως και 1,6 βολτ και στη συνέχεια να φορτίζεται και να αδειάζει πλήρως για συνολικά 60.000 κύκλους χωρίς να χάνει την αποδοτικότητά της. Αυτό είναι πολύ εντυπωσιακό, ειδικά για μια μπαταρία που δεν αποτελείται από τίποτα περισσότερο από πηλό και νερό.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι έκαναν τον σχεδιασμό όσο το δυνατόν πιο απλό, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί όσο το δυνατόν ευρύτερα - ίσως ακόμη και πέρα από τη Γη, σε μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη. Η ομάδα έχει ήδη εκπονήσει μια ανάλυση των τύπων πηλού που πιστεύεται ότι υπάρχουν στον Άρη και βρήκε κάποιες βιώσιμες επιλογές που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με το σχέδιο.

[via]

Loading