Μικροσκοπικός αισθητήρας διαβάζει τα εγκεφαλικά σήματα με ακρίβεια 96.4%

Ένας καινοτόμος αισθητήρας εγκεφάλου, που αναπτύχθηκε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Georgia (Georgia Tech), υπόσχεται να μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με την τεχνολογία. Χάρη στις μικροβελόνες της, η συσκευή συνδέεται στο τριχωτό της κεφαλής, εξαλείφοντας την ανάγκη για αγώγιμο τζελ και προσφέροντας μια πιο άνετη εναλλακτική λύση σε σχέση με τα παραδοσιακά ηλεκτρόδια.

Φανταστείτε ένα μέλλον όπου ο εγκέφαλός σας θα επικοινωνεί απευθείας με υπολογιστές, γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας (AR) ή ρομποτικά άκρα. Αυτός είναι ο στόχος των διεπαφών εγκεφάλου-υπολογιστή (Brain-Computer Interfaces - BCI) και ο νέος αισθητήρας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Προς το παρόν, τα εγκεφαλικά σήματα ανιχνεύονται συνήθως με ηλεκτρόδια που τοποθετούνται στην επιφάνεια του τριχωτού της κεφαλής, χρησιμοποιώντας αγώγιμο τζελ για τη βελτιστοποίηση της σύνθετης αντίστασης και της ποιότητας των δεδομένων. Ωστόσο, αυτά τα ηλεκτρόδια μπορεί να είναι άβολα, ιδίως κατά τη διάρκεια της κίνησης.

Οι ερευνητές του Georgia Tech ξεπέρασαν αυτούς τους περιορισμούς δημιουργώντας έναν μικροσκοπικό αισθητήρα, τόσο μικρό που μπορεί να τοποθετηθεί ανάμεσα στους θύλακες των τριχών, ελαφρώς κάτω από το δέρμα. Αυτός ο διακριτικός και άνετος σχεδιασμός επιτρέπει να φοράμε τον αισθητήρα όλη την ημέρα.

Ο αισθητήρας, ο οποίος χρησιμοποιεί ανεπαίσθητες μικρο-βελόνες, είναι ασύρματος και εύκαμπτος, εξαλείφοντας την ανάγκη για αγώγιμο τζελ. Αυτός ο συνδυασμός χαρακτηριστικών επιτρέπει στη συσκευή να παραμένει στη θέση της κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως το περπάτημα ή το τρέξιμο. Χάρη στην εγγύτητά του με τα εγκεφαλικά σήματα, ο αισθητήρας συλλέγει καθαρότερα και ακριβέστερα δεδομένα.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, ο αισθητήρας κατέγραψε και ταξινόμησε με επιτυχία τα νευρικά σήματα, αναγνωρίζοντας τα αντικείμενα στα οποία εστίαζε ο χρήστης με ακρίβεια 96,4%. Οι χρήστες μπορούσαν επίσης να πλοηγηθούν σε τηλεφωνικές καταγραφές και να δεχτούν βιντεοκλήσεις στην επαυξημένη πραγματικότητα χωρίς να χρησιμοποιούν τα χέρια τους, χάρη στην ικανότητα του αισθητήρα να ανιχνεύει οπτικά ερεθίσματα.

Οι πιθανές εφαρμογές αυτού του αισθητήρα είναι πολλές, ιδίως στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Θα μπορούσε να βοηθήσει τα άτομα με αναπηρίες να ελέγχουν τα τεχνητά μέλη ή να επικοινωνούν. Επιπλέον, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην καταναλωτική τεχνολογία, όπως τα έξυπνα γυαλιά, τα hands-free τηλέφωνα και ο έλεγχος υπολογιστών. Στον τομέα της επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας, ο αισθητήρας θα μπορούσε να βελτιώσει την εμπειρία του χρήστη, καθιστώντας την πιο καθηλωτική και διαισθητική. Τέλος, θα μπορούσε να είναι χρήσιμος στην αποκατάσταση, για παράδειγμα από εγκεφαλικό επεισόδιο ή τραυματισμό μέσω νευρικής ανατροφοδότησης.

[via]

Loading