Pavel Durov: Συνελήφθη ο ιδρυτής του Telegram στη Γαλλία

Ο ιδρυτής και CEO μιας από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές messaging στον κόσμο συνελήφθη, σύμφωνα με πληροφορίες, στη Γαλλία. Ο Pavel Durov, ο δημιουργός και επικεφαλής του Telegram, φέρεται να εξερχόταν από το ιδιωτικό του τζετ στο αεροδρόμιο Bourget της Γαλλίας, έξω από το Παρίσι, όταν έγινε η σύλληψη.

Το Reuters αναφέρει ότι, σύμφωνα με τα γαλλικά τηλεοπτικά δίκτυα TF1 και BFM, που επικαλούνται ανώνυμες πηγές, ο Durov συνελήφθη βάσει εντάλματος της γαλλικής αστυνομίας. Το ρεπορτάζ υποστηρίζει ότι οι γαλλικές διωκτικές αρχές ερευνούσαν ισχυρισμούς ότι υπήρχε έλλειψη συντονιστών στο Telegram.

Ως αποτέλεσμα, η αστυνομία ισχυρίστηκε ότι αυτό θα επέτρεπε τη διεξαγωγή εγκληματικών δραστηριοτήτων χωρίς συντονισμό μέσω της υπηρεσίας messaging, γεγονός που πιστεύουν ότι θα μπορούσε να καταστήσει τον Durov συνεργό σε αυτές τις δραστηριότητες.

Μέχρι στιγμής το Telegram δεν έχει ακόμη προβεί σε κάποιο σχόλιο σχετικά με την αναφερόμενη σύλληψη του γεννημένου στη Ρωσία Durov. Το Reuters αναφέρει επίσης ότι ούτε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών ούτε η γαλλική αστυνομία έχουν κάνει κάποιο σχόλιο για την ιστορία αυτή. Ωστόσο, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε μια δήλωση, λέγοντας ότι συνεργάζεται με την πρεσβεία του στο Παρίσι για να πάρει περισσότερες πληροφορίες για το θέμα αυτό. Κάλεσε επίσης τους δυτικούς οργανισμούς να απαιτήσουν την απελευθέρωση του Durov.

Το Telegram εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά το 2013 μέσω του Durov, ο οποίος εγκατέλειψε τη γενέτειρά του, τη Ρωσία, αφού ίδρυσε το κοινωνικό δίκτυο VK και στη συνέχεια πούλησε το μερίδιό του στην κυβέρνηση. Από την έναρξη λειτουργίας του Telegram πριν από 11 χρόνια, η εφαρμογή messaging, η οποία περιλαμβάνει χαρακτηριστικά end-to-end κρυπτογράφησης για τις γραπτές συνομιλίες, τις φωνητικές και τις βιντεοκλήσεις, έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής. Τον Ιούλιο, το Telegram ανακοίνωσε ότι είχε ξεπεράσει τα 950 εκατομμύρια χρήστες. Η εταιρεία έχει ως στόχο να φτάσει το ορόσημο του 1 δισεκατομμυρίου χρηστών κάποια στιγμή μέσα στο 2024.

Η δημοτικότητα του Telegram φέρεται επίσης να έχει κάνει τον Durov πολύ πλούσιο. Το Forbes αναφέρει ότι το 2021, η περιουσιακή του κατάσταση έφτασε στο μέγιστο των 17,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή τη στιγμή, εκτιμά ότι η καθαρή του αξία είναι λίγο χαμηλότερη, αλλά εξακολουθεί να είναι τεράστια, στα 15,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

[via]

Loading