Paypal: Επιθυμεί να ανταγωνιστεί το Apple Wallet με το αντίστοιχο δικό της

Η PayPal είναι έτοιμη να επωφεληθεί από το ξεκλείδωμα του NFC των iPhone αναπτύσσοντας ένα δικό της mobile wallet για τους χρήστες της ΕΕ. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Apple ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει σε third-party προγραμματιστές να έχουν πρόσβαση στα νέα APIs των NFC (near-field communications) και Secure Element, τα οποία σήμερα τροφοδοτούν τις ανέπαφες συναλλαγές και πληρωμές, όπως αυτές που πραγματοποιούνται μέσω του Apple Wallet. Αν και η PayPal δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει ρητά ότι θα αναπτύξει σε αυτήν την φάση ένα ανταγωνιστικό wallet αξιοποιώντας αυτά τα APIs, η εταιρεία έχει υπαινιχθεί σε γενικές γραμμές τις τελευταίες εβδομάδες ότι ένα τέτοιο σχέδιο βρίσκεται στα σκαριά.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των μετόχων για τα οικονομικά αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου, ο CEO της PayPal, Alex Chriss, απάντησε σε μια ερώτηση σχετικά με την ευρωπαϊκή στρατηγική της PayPal σημειώνοντας ότι με «κάποιες από τις αλλαγές που έρχονται ιδιαίτερα στην Ευρώπη γύρω από το NFC», αυτό θα ανοίξει ευκαιρίες για την PayPal και θα της επιτρέψει να «προετοιμαστεί σύντομα για να μπορέσει να παίξει σε αυτόν τον χώρο».

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Chriss είχε υπονοήσει τη δημιουργία ενός mobile wallet. Το προηγούμενο τρίμηνο, είχε δηλώσει πιο άμεσα ότι οι αλλαγές στο NFC θα καθιστούσαν «πολύ εύκολο» για την PayPal να «παρέχει ένα wallet σε ένα λειτουργικό σύστημα Android ή iPhone».

Η εταιρεία είχε επίσης νωρίτερα επισημάνει ότι σχεδίαζε να είναι σε θέση να παρέχει στους πελάτες της «τόσο online όσο και offline» υπηρεσία, υποδηλώνοντας ότι οι εμπορικοί συνεργάτες της PayPal ήθελαν να έχουν μια πολυκαναλική λύση που να επεκτείνεται πέρα από το ηλεκτρονικό εμπόριο. Μια offline λύση, σε αυτή την περίπτωση, πιθανότατα αναφέρεται στο σχέδιο να προσφέρει συναλλαγές με βάση το NFC μέσω μιας εφαρμογής PayPal για φορητές συσκευές.

Στην ΕΕ, οι καταναλωτές θα μπορούν να ορίσουν ένα third-party wallet ως προεπιλεγμένο, αντί του Apple Wallet, στο πλαίσιο της συμμόρφωσης της Apple με τον νέο κανονισμό της ΕΕ, το Digital Markets Act (DMA). Αυτή η νομοθεσία δημιουργεί πρόσθετες ευκαιρίες για τους προγραμματιστές εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να διανέμουν εφαρμογές εκτός του App Store, να χρησιμοποιούν εναλλακτικές μηχανές περιήγησης και να ζητούν διαλειτουργικότητα με χαρακτηριστικά hardware και software στο iOS, όπως το Secure Element που εμπλέκεται στις συναλλαγές μέσω NFC στο iPhone.

Το να είναι επιτέλους σε θέση να προσφέρει ένα πλήρως λειτουργικό mobile wallet θα είναι μια σημαντική νίκη για την PayPal, δεδομένου ότι η εταιρεία εδώ και πολύ καιρό προσπαθεί να εδραιωθεί στον κόσμο του offline λιανικού εμπορίου. Με την πάροδο των ετών, η PayPal επεδίωξε μια σειρά από ευκαιρίες, όπως συνεργασίες με εθνικούς λιανοπωλητές στις ΗΠΑ, συμφωνίες με κατασκευαστές λογισμικού και τερματικών σημείων πώλησης, δυνατότητες πληρωμής τοπικών καταστημάτων μέσω της εφαρμογής της, εξαγορές τεχνολογίας mobile wallet, χρήση κωδικών QR για πληρωμές λιανοπωλητών, συνεργασίες με πιστωτικές κάρτες για offline πληρωμές και εργαλεία για εμπόρους που πωλούν offline, μεταξύ άλλων. Ωστόσο, το Apple Pay εξακολουθεί να κυριαρχεί σε πολλές αγορές χάρη στην ανάπτυξη των ανέπαφων πληρωμών.

Στην Ευρώπη, η PayPal έχει μια ευκαιρία με ένα wallet που βασίζεται σε NFC, καθώς το 90% των Ευρωπαίων είχαν χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες της από το 2022, αν και το Google Pay και το Apple Pay ηγούνται όταν πρόκειται για πληρωμές μέσω smartphone, συγκεκριμένα.

[via]

Loading