Μία από τις σημαντικότερες “δουλειές” που έχει να φέρει εις πέρας η αποστολή Perseverance είναι η δοκιμή του οργάνου MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilisation Experiment) για τη μετατροπή του διοξειδίου του άνθρακα που υπάρχει στην ατμόσφαιρα του πλανήτη Άρη σε οξυγόνο. Η NASA ανακοίνωσε πριν από μερικές ώρες ότι κατάφερε σε πρώτη φάση να “φτιάξει” 5.4γρ οξυγόνου, οπότε έχει πραγματοποιήσει το πρώτο βήμα για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον.
Σύμφωνα με τους υπολογισμού της, απαιτούνται περίπου 7 τόνοι καυσίμου και 25 τόνοι οξυγόνου για να μεταφέρει 4 αστροναύτες από την επιφάνεια του πλανήτη Άρη σε τροχιά γύρω από αυτόν και κάθε ένας από αυτούς χρειάζεται 1 τόνο οξυγόνου κάθε χρόνο για να επιβιώσει. Αντιλαμβάνεστε ότι τα 5.4γρ είναι σταγόνα στον ωκεανό, αλλά από κάπου πρέπει να γίνει η αρχή.
Το θετικό είναι ότι η εξαιρετικά λεπτή ατμόσφαιρα του πλανήτη Άρη (100 φορές πιο αραιή από της Γης) αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και με τον κατάλληλο εξοπλισμό ενδεχομένως θα μπορέσουν μελλοντικά να δημιουργήσουν οξυγόνο με πολύ ταχύτερους και αποδοτικότερους τρόπους.
Το MOXIE διαθέτει φίλτρο HEPA που συλλαμβάνει τα μόρια CO2 της ατμόσφαιρας του Άρη, στη συνέχεια τα συμπιέζει και τα θερμαίνει στους 800°C με αποτέλεσμα να διαχωρίζεται σε οξυγόνο και μονοξείδιο του άνθρακα. Η εσωτερική μονάδα είναι κατασκευασμένη από υλικά ανθεκτικά σε αυτές τις θερμοκρασίες και είναι μονωμένη με αερογέλη, ενώ το εξωτερικό κέλυφος είναι επικαλυμμένο με χρυσό για να αντανακλά τη θερμότητα και να προστατεύει το υπόλοιπο μέρος της κατασκευής. Τέλος, υπάρχουν διάφορα εξαρτήματα από νικέλιο που βοηθούν στη διάχυση της θερμότητας.
Σε αυτήν την πρώτη δοκιμή, το MOXIE προθερμάνθηκε για περίπου 2 ώρες προτού ξεκινήσει η διαδικασία της παραγωγής οξυγόνου και κατάφερε να φτιάξει τα 5.4γρ μέσα σε μια ώρα λειτουργίας. Αυτά τα 5.4γρ είναι αρκετά για να αναπνεύσει ένας αστροναύτης για 10 λεπτά. Μελλοντικά, η NASA θα ετοιμάσει μια νέα έκδοση του MOXIE που θα μπορεί να παράγει τόνους οξυγόνου, αλλά δεν έχει δώσει τεχνικές λεπτομέρειες ούτε κάποια εκτίμηση για την απόδοση μέχρι στιγμής.
Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, το MOXIE θα περάσει από τρεις φάσεις δοκιμών. Η πρώτη αφορά τη γενική δοκιμή του οργάνου, η δεύτερη τη δυνατότητα παραγωγής οξυγόνου σε διαφορετικές ατμοσφαιρικές συνθήκες και η τρίτη τη δοκιμή σε διαφορετικές θερμοκρασίες λειτουργίες.
*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!
[NASA]