Perseverance: Εντυπωσιακό animation video μας δείχνει την απόσταση που έχει διανύσει στον Άρη

Η NASA μοιράστηκε ένα συναρπαστικό animation που δείχνει τη διαδρομή που ακολουθεί το Perseverance rover στον Άρη από την άφιξη του εκεί τον Φεβρουάριο του 2021.

Το Perseverance είναι το πιο προηγμένο ρόβερ της NASA για τον Άρη μέχρι σήμερα, και ενώ οι γενικές διαδρομές του αποφασίζονται από μια ομάδα στο Jet Propulsion Laboratory της NASA στη Νότια Καλιφόρνια, το ρόβερ στην πραγματικότητα κινείται αυτόνομα, ελέγχοντας για κινδύνους και παρακάμπτοντας τυχόν προβληματικά αντικείμενα καθώς προχωρά.

Το animation καλύπτει το σύνολο των περίπου 30 χιλιομέτρων που έχει διανύσει το Perseverance τους τελευταίους 44 μήνες και περιλαμβάνει τις τοποθεσίες όπου έχει συλλέξει δείγματα πετρωμάτων και εδάφους του Άρη. Τα δείγματα αυτά θα επιστραφούν στη Γη τα επόμενα χρόνια, ώστε οι επιστήμονες να μπορέσουν να τα μελετήσουν σε εργαστηριακές συνθήκες για να προσπαθήσουν να προσδιορίσουν αν υπήρξε ποτέ μικροβιακή ζωή στον Κόκκινο Πλανήτη.

Το μεγαλύτερο μέρος των ταξιδιών του Perseverance πραγματοποιήθηκε μέσα στον κρατήρα Jezero, ένα μέρος που κάποτε ήταν γεμάτο με νερό και το οποίο οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχει τις περισσότερες πιθανότητες να περιέχει στοιχεία αρχαίας ζωής. Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, το Perseverance έχει ξεκινήσει μια δύσκολη ανάβαση στην πλευρά του κρατήρα και τώρα αντιμετωπίζει τις πιο απότομες κλίσεις του μέχρι σήμερα.

Επειδή μεγάλο μέρος του υλικού πάνω στο οποίο κινείται σήμερα αποτελείται από χαλαρά πακτωμένη σκόνη και άμμο με λεπτή, εύθραυστη κρούστα, το Perseverance γλιστράει πολύ και έχει καλύψει μόνο το 50% περίπου της απόστασης που θα είχε καταφέρει σε μια πιο σταθερή επιφάνεια. Σε μια περίπτωση, κατάφερε να καλύψει μόνο το 20% της προγραμματισμένης διαδρομής.

«Τα ρόβερ του Άρη έχουν περάσει από πιο απότομο και ολισθηρό έδαφος, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα από αυτά έπρεπε να χειριστεί και τα δύο, και μάλιστα σε αυτή την κλίμακα», δήλωσε ο Camden Miller του JPL, ο οποίος είναι σχεδιαστής ή “οδηγός” του ρόβερ στην αποστολή Perseverance. «Για κάθε δύο βήματα προς τα εμπρός που έκανε το Perseverance, κάναμε τουλάχιστον ένα βήμα πίσω. Οι σχεδιαστές του ρόβερ είδαν ότι αυτό έτεινε προς μια μακρά, δύσκολη διαδρομή, οπότε μαζευτήκαμε για να σκεφτούμε κάποιες επιλογές».

Η ομάδα χρησιμοποίησε ένα αντίγραφο του ρόβερ στη Γη για να δοκιμάσει κάποιους νέους ελιγμούς που αποσκοπούσαν στη μείωση της ολίσθησης και εξέτασε επίσης εναλλακτικές διαδρομές με διαφορετικό έδαφος. Αξιολογώντας τα δεδομένα, οι σχεδιαστές κατέληξαν στην αλλαγή της διαδρομής και το Perseverance συνεχίζει την πορεία του με σταθερό ρυθμό.

Αυτό είναι το σχέδιο αυτή τη στιγμή, αλλά μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουμε τα πράγματα στην πορεία. Καμία αποστολή Mars rover δεν έχει προσπαθήσει να ανέβει ένα τόσο μεγάλο βουνό τόσο γρήγορα. Η επιστημονική ομάδα θέλει να φτάσει στην κορυφή του χείλους του κρατήρα το συντομότερο δυνατό, λόγω των επιστημονικών ευκαιριών εκεί πάνω. Εναπόκειται σε εμάς τους σχεδιαστές του ρόβερ να βρούμε έναν τρόπο να τους πάμε εκεί.

Αυτές οι ευκαιρίες περιλαμβάνουν την πρόσβαση σε πετρώματα από τον αρχαιότερο φλοιό του Άρη που σχηματίστηκαν από μια πληθώρα διαφορετικών διαδικασιών. Τα πετρώματα εκεί δεν έχουν ποτέ πριν αναλυθεί από κοντά, και θα μπορούσαν ενδεχομένως να περιλαμβάνουν κάποτε κατοικήσιμα περιβάλλοντα.

Loading