Πιστοποιητικά Επαγγελματικής Κατάρτισης από τη Google
Καθώς η πανδημία αλλάζει τον τρόπο σχετικά με το πώς και πού ασκούμε τα επαγγέλματά μας, πολλοί από εμάς θα χρειαστεί να αναβαθμίσουμε τις δεξιότητές μας ή και να αλλάξουμε καριέρα. Σύμφωνα με έρευνα της Google και της McKinsey, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν ακόμα ξεσπάσει η πανδημία, πάνω από 90εκ Ευρωπαίοι εργαζόμενοι ενδέχεται να χρειαστεί να αναπτύξουν σημαντικές νέες δεξιότητες στο πλαίσιο της εργασίας τους, ενώ, έως και 21εκ άνθρωποι θα χρειαζόταν ίσως και να φύγουν από τη δουλειά τους, κυρίως σε τομείς όπου παρατηρείται μείωση της ζήτησης εργατικών χεριών, όπως η γεωργία και το λιανεμπόριο σε φυσικά καταστήματα. Η παγκόσμια κρίση προκάλεσε την επιτάχυνση πολλών από αυτές τις προδιαγεγραμμένες αλλαγές, με αποτέλεσμα η McKinsey να εκτιμά πλέον ότι, στην Ευρώπη, ένα επιπλέον 25% των εργαζομένων θα χρειαστεί ίσως να αλλάξει δουλειά μετά την πανδημία. Πολλοί άνθρωποι θα πρέπει να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, καθώς η ανάπτυξη στην αγορά εργασίας θα αφορά σε θέσεις πιο απαιτητικών δεξιοτήτων με υψηλότερους μισθούς.
Γι’ αυτό, σήμερα, η Google παρουσιάζει τρία νέα Πιστοποιητικά Επαγγελματικής Κατάρτισης (Google Career Certificates) τα οποία είναι διαθέσιμα online στο Coursera και δίνουν τη δυνατότητα στους κατόχους τους να αποκτήσουν την κατάλληλη κατάρτιση και προετοιμασία για να ακολουθήσουν καριέρα σε τομείς αυξανόμενης ζήτησης, όπως IT Support, Project Management, UX Design και Data Analytics. Αυτά τα χαμηλού κόστους προγράμματα βοηθούν ανθρώπους που επιθυμούν να εκπαιδευτούν online, στους ρυθμούς που επιθυμούν οι ίδιοι ή και που σκοπεύουν να αλλάξουν καριέρα, αλλά δεν έχουν το χρόνο ή τη δυνατότητα να ακολουθήσουν την παραδοσιακή εκπαίδευση. Τα προγράμματα των Πιστοποιητικών Επαγγελματικής Κατάρτισης μπορούν να ολοκληρωθούν σε ένα εξάμηνο, δεν προϋποθέτουν προηγούμενη εμπειρία ή πτυχίο και αναγνωρίζονται από εργοδότες και ειδικούς των παραπάνω κλάδων.
Τα πιστοποιητικά της Google καλύπτουν την αυξανόμενη ζήτηση από πολλούς εργαζόμενους που θέλουν να αποκτήσουν δεξιότητες οι οποίες θα τους επιτρέψουν να εξασφαλίσουν καλές δουλειές. Πέρυσι παρατηρήσαμε αυξημένο ενδιαφέρον για την online εκμάθηση από ανθρώπους που έχασαν τη δουλειά τους ή που απλά αναζητούσαν κατάρτιση για τομείς που έχουν σήμερα μεγαλύτερη ζήτηση – και θα έχουν και στο μέλλον.
Η αντιμετώπιση μελλοντικών προκλήσεων στον εργασιακό χώρο απαιτεί συμπράξεις μεταξύ κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και κοινοτικών οργανισμών. Η Google υποστηρίζει το Σύμφωνο Δεξιοτήτων (Pact for Skills) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως μέρος της δέσμευσής της να βοηθά τους ανθρώπους να ξεπερνούν ανισότητες και εμπόδια στον τομέα της μόρφωσης. Η εταιρεία σκοπεύει επίσης να προσφέρει υποτροφίες για τα πιστοποιητικά της σε 100.000 ανθρώπους στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, οι οποίες θα διανεμηθούν μέσω τοπικών οργανισμών. Ανάμεσά τους τα Fundae και SEPE στην Ισπανία, APDC και IEFP στην Πορτογαλία, London Borough of Camden στο Ηνωμένο Βασίλειο, ΟΑΕΔ στην Ελλάδα, Czechitas στη Δημοκρατία της Τσεχίας και της Σλοβακίας, Agency for Digital Development (ADD) στο Μαρόκο και RootHub στη Νιγηρία. Σύντομα θα ανακοινωθούν και άλλες τοπικές συνεργασίες.
Επίσης, η Google έχει επικεντρωθεί σε τρόπους αντιμετώπισης φυλετικών και οικονομικών ανισοτήτων, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας της πανδημίας. Υπό-αντιπροσωπευόμενες ομάδες, εργαζόμενοι με χαμηλά εισοδήματα και γυναίκες είναι τα πλέον εκτεθειμένα μέλη στους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο, όπως η εστίαση και η φιλοξενία. Ως εκ τούτου έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τη δουλειά τους. Μεγάλες προκλήσεις αντιμετωπίζουν και εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας χωρίς εμπειρία στη χρήση Η/Υ, που δυσκολεύονται ιδιαίτερα να επιστρέψουν στον επαγγελματικό χώρο. Το Google.org θα δώσει 50,000 από τις υποτροφίες αυτές σε μέλη υποβαθμισμένων κοινοτήτων, ώστε να υπάρχει πρόσβαση στη γνώση για ανθρώπους όλων των προελεύσεων.
Πέρυσι, το Google.org έδωσε ένα αρχικό ποσό 5εκ ευρώ στην INCO, μια παγκόσμια μη κερδοσκοπική οργάνωση, με σκοπό να συνεργαστεί με πάνω από 50 τοπικές ΜΚΟ για να παρέχουν υπηρεσίες όπως συμβουλές για καριέρα, προετοιμασία επαγγελματικών συνεντεύξεων, κουπόνια παιδικής φροντίδας και υποστήριξη εκμάθησης ξένων γλωσσών. Στις οργανώσεις αυτές περιλαμβάνεται και η Riga Tech Girls, μια διοικούμενη από γυναίκες ΜΚΟ στη Λεττονία, που θα μοιράσει υποτροφίες σε λιγότερο προνομιούχες γυναίκες για να βοηθήσει την είσοδό τους σε τεχνολογικά επαγγέλματα.
Κι ενώ πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να βρουν δουλειά επειδή δεν διαθέτουν τις απαραίτητες δεξιότητες, υπάρχει και ένα ποσοστό 40% εργοδοτών στην Ευρώπη, (40% of employers in Europe) που δυσκολεύονται να βρουν κατάλληλα καταρτισμένους ανθρώπους. Η Google στηρίζει προσπάθειες όπως αυτές που οργανώνουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλοι φορείς για να βοηθήσει να γεφυρωθεί το χάσμα δεξιοτήτων μεταξύ εργοδοτών και εργατικού προσωπικού και έχει δεσμευτεί να συγκεντρώσει επιχειρήσεις και οργανισμούς που, όπως και η Google, αναγνωρίζουν τα Πιστοποιητικά Επαγγελματικής Κατάρτισης της Google και εκφράζουν ανοιχτά το ενδιαφέρον τους για να δεχτούν αιτήσεις από τους αποφοίτους της. Παράλληλα, οι κάτοχοι των πιστοποιητικών της Google μπορούν να κάνουν αιτήσεις για προγράμματα πρακτικής άσκησης.
Η τεχνολογία πρέπει να βοηθά όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από τον τόπο καταγωγής τους, το φύλο, τη φυλή την ηλικία ή το μορφωτικό επίπεδο. Οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις πρέπει να ξανασκεφτούν το πώς μπορούμε να καταργήσουμε τα εμπόδια προς τη μάθηση και να επενδύσουμε σε καινοτόμες συνεργασίες όταν εξοπλίζουμε τους ανθρώπους με νέες δεξιότητες— διαφορετικά οι ανισότητες θα μεγαλώνουν. Ελπίζουμε ότι με αυτές τις νέες προσπάθειες και την υποστήριξη των συνεργατών μας στον δημόσιο τομέα, ακόμη περισσότεροι άνθρωποι θα μπορέσουν να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να ευημερήσουν και να βλέπουν τις καριέρες τους να εξελίσσονται μέσω της τεχνολογίας.
*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr.