Πρεμιέρα για τα αεροταξί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού!

Τα αεροταξί έλαβαν άδεια για απογείωση κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού και στον Πρόεδρο Macron προσφέρθηκε θέση στην πρώτη πτήση. Η γερμανική startup Volocopter θα παραδώσει τα ιπτάμενα ταξί, ενώ μια φορτηγίδα στον ποταμό Σηκουάνα θα παρέχει ένα μικροσκοπικό αεροδρόμιο για τα ιπτάμενα οχήματα.

Η γαλλική κυβέρνηση επιβεβαίωσε τα σχέδια την περασμένη Τρίτη και ονόμασε τον τερματικό σταθμό "Vertiport de Paris-Austerlitz". Το μίνι αεροδρόμιο θα φιλοξενεί οχήματα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (VTOL), αλλά για την ώρα μόνο το αμιγώς ηλεκτρικό Volocity της Volocopter έχει άδεια χρήσης του τερματικού σταθμού.

Το διθέσιο σκάφος με 18 ρότορες κέρδισε την σχετική άδεια μετά από δοκιμές που διήρκεσαν πάνω από ένα χρόνο και πλέον μπορεί να ετοιμάζεται για πτήσεις πάνω από το Παρίσι κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων που ξεκινούν στις 26 Ιουλίου. Το Volocopter θα πρέπει, ωστόσο, να τηρεί αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές.

Το vertiport μπορεί να πραγματοποιεί μόνο δύο πτήσεις ανά ώρα και 900 σε όλη τη διάρκεια του «πειράματος», το οποίο θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Μπορεί επίσης να παραμείνει ανοιχτό μόνο μεταξύ 08:00 και 17:00. Οι εταιρείες αεροταξί ευελπιστούν ότι η εν λόγω δοκιμή θα αποτελέσει εφαλτήριο για τον κλάδο.

Ο Macron έχει προσκληθεί για να γίνει ο πρώτος επιβάτης στο Παρίσι, αναφέρουν οι London Times.

"Αν ήθελε να είναι ο πρώτος Ευρωπαίος που θα πετούσε με αυτό το είδος οχήματος... στους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα ήταν ευπρόσδεκτος", δήλωσε ο Augustin de Romanet, εκτελεστικός πρόεδρος της Αρχής Αεροδρομίων του Παρισιού.

Ωστόσο, δεν υποστηρίζουν όλοι το πρόγραμμα. Οι επικριτές ισχυρίζονται ότι τα αεροταξί δεν είναι πρακτικά και έχουν κακή σχέση ποιότητας-τιμής. Θεωρούν ότι οι πτήσεις προορίζονται αποκλειστικά για τους εξαιρετικά πλούσιους. Το δημαρχείο του Παρισιού χαρακτήρισε το σχέδιο "παράλογο" και "οικολογικό λάθος" και το συμβούλιο σχεδιάζει να αμφισβητήσει την άδεια για το έργο.

[via]

Loading