Τους προηγούμενους μήνες ήρθε μερικές φορές στη δημοσιότητα το project Dragonfly της Google, μια λογοκριμένη μηχανή αναζήτησης για λογαριασμό της κινεζικής κυβέρνησης. Η αλήθεια είναι ότι έγινε περισσότερο γνωστή λόγων των αντιδράσεων των υπαλλήλων της Google χάριν στις οποίες κινητοποιήθηκε ο διεθνής οργανισμός αμνηστείας, αλλά και το Κογκρέσο των ΗΠΑ. Όλος αυτός ο σαματάς πέτυχε τελικά τον σκοπό του.
Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Google για τον τομέα κοινωνικής ευθύνης σε σχετική επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ, η εταιρεία έχει σταματήσει να ασχολείται με το Dragonfly, ακύρωσε ολοκληρωτικά το project και δεν σκοπεύει γενικότερα να λανσάρει μηχανή αναζήτησης στην Κίνα.
Είναι γεγονός, πάντως, ότι η Google δεν ήταν απόλυτα ειλικρινής για το Project Dragonfly και ίσως δεν μαθαίναμε ποτέ για αυτό αν δεν υπήρχαν οι έντονες αντιδράσεις των στελεχών της. Από έγγραφα που διέρρευσαν έγινε γνωστό ότι η μηχανή αναζήτησης θα αναγνώριζε αυτόματα ιστοσελίδες που συμπεριλαμβάνονται στο “Great Firewall” της Κίνας έτσι ώστε να μην εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης. Μια τέτοια μηχανή αναζήτησης θα είχε σοβαρό αντίκτυπο στην ελευθερία του λόγου, την πολιτική κριτική και αντιπαράθεση, καταστάσεις που ισχύουν ούτως ή άλλως στην Κίνα, αλλά όχι διά χειρός Google.
Μη ξεχνάτε ότι οι υπάλληλοι της Google είχαν καταφέρει να τερματιστεί και μια άλλη συνεργασία της εταιρείας, αυτή τη φορά με το Πεντάγωνο των ΗΠΑ. Τότε είχαν υπογράψει κατά του έργου περισσότεροι από 4000 υπάλληλοι και μάλιστα αρκετοί από αυτούς παραιτήθηκαν. Ως εκ τούτου, η Google αναγκάστηκε να μην ανανεώσει το συμβόλαιο της.
Το ερώτημα που τίθεται είναι αν έχουν όντως τόση ισχύ οι υπάλληλοι της Google ή αν πρόκειται για αποφάσεις που παίρνονται λόγω άλλων θεμάτων στην ανάπτυξη συγκεκριμένων projects.
[via]