Σχεδόν οι μισές βιομηχανικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα δικτύου σε μηνιαία βάση

Μία στις τρεις βιομηχανικές επιχειρήσεις συναντά συχνά προβλήματα δικτύου, με το 45% να τα αντιμετωπίζει αρκετές φορές τον μήνα, ενώ μόνο το 12% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αυτές οιπροκλήσεις προκύπτουν μία φορά τον χρόνο ή λιγότερο. Τα ανησυχητικά αυτά ευρήματα επισημαίνει η Kaspersky στην έκθεσή της, η οποία ερευνά τις προκλήσεις ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών που αντιμετωπίζουν εταιρείες σε διάφορες τοποθεσίες.

Οι βιομηχανικές εταιρείες συνήθως λειτουργούν χρησιμοποιώντας γεωγραφικά διασκορπισμένες υποδομές, με εργοστάσια, υποκαταστήματα και άλλες βασικές εγκαταστάσεις σε διαφορετικές τοποθεσίες. Ηιδιαιτερότητα αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων, όπως υλικοτεχνικά ζητήματα, εμπόδια επικοινωνίας, δυσκολίες στον συντονισμό της λειτουργίας τους, στην σταθερή τήρηση των προτύπων ποιότητας και στη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τους τοπικούς κανονισμούς.

Εκτός από τις παραπάνω προκλήσεις, οι βιομηχανικές επιχειρήσεις που εκτείνονται σε πολλαπλές τοποθεσίες συχνά αντιμετωπίζουν ζητήματα IT υποδομής και ασφάλειας πληροφοριών. Σύμφωνα με την έκθεση «Managing geographically distributed businesses: challenges and solutions» της Kaspersky, το 49% των κατασκευαστικών εταιρειών διαπίστωσε ότι το πιο δύσκολο εγχείρημα ήταν ο αποτελεσματικός εντοπισμός και η επίλυση περιστατικών ψηφιακής ασφάλειας. Ως σημαντικές δυσκολίες επίσης αναφέρθηκαν η παρακολούθηση της εφαρμογής των μέτρων ασφαλείας (46%) και η δημιουργία μιας συνεκτικής πολιτικής ασφάλειας (42%).

Σχεδόν το 30% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αντιμετώπιζε τακτικά προβλήματα δικτύου, όπως βλάβες ή διακοπές δικτύου, κακή απόδοση υπηρεσιών και εφαρμογών και ανεπαρκή χωρητικότητα σύνδεσης. Το 38% εξ αυτών αντιμετώπισε τέτοιες προκλήσεις μία έως τρεις φορές τον μήνα, το 28% κάθε δύο μήνες και το 7% ακόμη και εβδομαδιαία.

Σχετικά με τον χρόνο που απαιτείται για την αποκατάσταση του δικτύου μετά από βλάβη ή διακοπή, η πλειονότητα των ερωτηθέντων (74%) δήλωσε ότι συνήθως χρειάζεται μεταξύ 1 και 5 ωρών, το 15% ξόδεψε λιγότερο από 1 ώρα, ενώ το 10% χρειάστηκε έως και μία ολόκληρη εργάσιμη ημέρα. Τέτοιες διακοπές λειτουργίας επιφέρουν σημαντικό πλήγμα στα κέρδη και τη φήμη της επιχείρησης, καθώς μπορεί να κοστίζουν χιλιάδες δολάρια ανά λεπτό και ακόμη περισσότερα ανά ώρα. Είναι επομένως σημαντικό οι εταιρείες να εμποδίζουν τις πιθανές διακοπές δικτύου και να μπορούν να τις διορθώνουν γρήγορα εάν προκύψουν.

Για την ελαχιστοποίηση των πιθανών προβλημάτων δικτύου και τη δημιουργία αξιόπιστης και ολοκληρωμένης προστασίας όλων των επενδυτικών αγαθών και διαδικασιών στις επιχειρήσεις, η Kaspersky συνιστά:

  • Χρησιμοποιήστε πλατφόρμες OT XDR, όπως η Kaspersky Industrial CyberSecurity (KICS), που προσφέρει κεντρική διαχείριση των επενδυτικών αγαθών και των κινδύνων, έλεγχο ασφάλειας και συμμόρφωσης και απαράμιλλη επεκτασιμότητα, παρέχοντας αξιόπιστη προστασία για βιομηχανικά δίκτυα και συστήματα αυτοματισμού. Μετά την τελευταία ενημέρωση, επιτρέπει πλέον την υποστήριξη 100 σημείων παρακολούθησης και παρέχει απεριόριστες επιλογές για τη δημιουργία νέου SDN (software-defined network) μεταξύ των καταστημάτων.
  • Εάν η εταιρεία σας χρειάζεται μια ξεχωριστή λύση για τη διαχείριση του δικτύου της από μία ενιαία κονσόλα, χρησιμοποιήστε μια εξειδικευμένη μέθοδο όπως το Kaspersky SD-WAN. Το προϊόν αυτό συμπεριλαμβάνει ξεχωριστά κανάλια επικοινωνίας και λειτουργίες δικτύου μεταξύ εταιρειών και βελτιώνει την απόδοση των εφαρμογών, διευκολύνοντας την κατασκευή αξιόπιστων δικτύων και τη διαχείριση των γεωγραφικά διασκορπισμένων επιχειρήσεων.
  • Οι εταιρείες που χρειάζονται προηγμένη προστασία μπορούν να συνδυάσουν και τις δύο λύσεις. Η σύνθεση του Kaspersky SD-WAN και του Kaspersky Industrial CyberSecurity for Networks επιτρέπει στις εταιρείες να μεταφέρουν ένα αντίγραφο της κίνησης του δικτύου τους για να δημιουργήσουν ένα κεντρικό σύστημα παρακολούθησης και προστασίας. Η συνέργεια των δύο προϊόντων καθιστά δυνατή την επέκταση των διασκορπισμένων υποδομών, παρέχοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες δικτύου και δίνοντας προτεραιότητα στην κυκλοφορία ICS/SCADA.
Loading