Μόλις χτες μάθαμε για την μπαταρία που παράγει ενέργεια από το φως και σήμερα έχουμε μια ακόμη είδηση για τις μπαταρίες που σίγουρα θα ενδιαφέρει τους κατόχους φορητών συσκευών και όχι μόνο. Πρόκειται για την "έξυπνη" μπαταρία του Stanford University, η οποία προειδοποιεί τον χρήστη ότι πλησιάζει στο όριο ανάφλεξης.
Δυστυχώς, στις μπαταρίες ιόντων λιθίου υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα ανάφλεξης επειδή μπορεί να "σκιστεί" το λεπτό πολυμερές υλικό που διαχωρίζει την άνοδο (άνθρακας) από την κάθοδο (μεταλλικό οξείδιο λιθίου), για πολλούς λόγους (π.χ. κακοτεχνία, φθορά, υπερφόρτιση), με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια αλυσίδα ιόντων λιθίου (δενδρίτης) που όταν ξεπεράσει ένα κρίσιμο μέγεθος οδηγεί στην ανάφλεξη.
Η λύση που προτείνουν οι ερευνητές του Stanford είναι η προσθήκη ενός επιπλέον στρώματος χαλκού επάνω από το πολυμερές στην πλευρά της ανόδου, το οποίο θα λειτουργεί περίπου ως τρίτο ηλεκτρόδιο. Παράλληλα, θα μετρά την τάση μεταξύ του πολυμερούς και της ανόδου, και θα την μηδενίζει όταν η αλυσίδα ιόντων λιθίου φτάσει στο στρώμα χαλκού. Σε αυτό το σημείο μηδενικής τάσης, θα ειδοποιεί τον χρήστη ότι το στρώμα του πολυμερούς έχει "τρυπήσει" και η μπαταρία πρέπει να αντικατασταθεί άμεσα.
Η τεχνοτροπία αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε μπαταρία ιόντων λιθίου, ανεξάρτητα από το που έχει τοποθετηθεί (smartphones, tablets, laptops, αεροσκάφη, ηλεκτρικά οχήματα κλπ.).
[Stanford]