Telegram: Εκτόξευση στα downloads μετά τη σύλληψη του ιδρυτή Pavel Durov

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Pavel Durov, ιδρυτής και CEO της δημοφιλούς εφαρμογής messaging Telegram, συνελήφθη στη Γαλλία, εν μέσω ισχυρισμών ότι η πλατφόρμα έχει αποτύχει επί μακρόν να περιορίσει τις παράνομες δραστηριότητες σε αυτήν.

Η εφαρμογή messaging, η οποία διαθέτει πάνω από 950 εκατομμύρια μηνιαίως ενεργούς χρήστες, κατηγορείται ότι αποτελεί εστία διάδοσης της εμπορίας ναρκωτικών, διανομής υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και ξεπλύματος χρήματος.

Στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγεται από τη μονάδα ηλεκτρονικού εγκλήματος της εισαγγελίας του Παρισιού, ο Durov συνελήφθη στο αεροδρόμιο Le Bourget, με τον ρωσικής καταγωγής δισεκατομμυριούχο να τελεί υπό κράτηση για περαιτέρω έρευνα. Όπως γνωστοποίησε το Bloomberg, ένας Γάλλος αξιωματούχος που ασχολείται με το θέμα πρότεινε ότι η υπόθεση εναντίον του Durov και της Telegram επικεντρώνεται γύρω από «την έλλειψη περιορισμού και συνεργασίας της πλατφόρμας».

Η Telegram, από την άλλη πλευρά, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι τηρεί τους νόμους της ΕΕ και ότι «η επιτήρηση είναι εντός των προτύπων του κλάδου και βελτιώνεται συνεχώς». Πρόσθεσε επίσης ότι ο Durov «δεν έχει τίποτα να κρύψει» και ότι «είναι παράλογο να ισχυρίζεται κανείς ότι μια πλατφόρμα ή ο ιδιοκτήτης της είναι υπεύθυνοι για την κατάχρηση της πλατφόρμας αυτής».

Παρά τους ισχυρισμούς, η πλατφόρμα messaging έχει σημειώσει αύξηση στα downloads μετά τη σύλληψη του Durov, με την εφαρμογή να φτάνει νωρίτερα σήμερα στη θέση #2 στα διαγράμματα κοινωνικής δικτύωσης του App Store στις ΗΠΑ, όπως αναφέρει το TechCrunch (σ.σ. έχει υποβιβαστεί στη θέση #3, αφού ξεπεράστηκε από το WhatsApp). Στη Γαλλία, όπου έγινε η σύλληψη, η εφαρμογή εξακολουθεί να βρίσκεται στη θέση #2. Στο Play Store, η εφαρμογή βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην ένατη θέση μεταξύ όλων των δωρεάν εφαρμογών.

Η γρήγορη αύξηση των downloads συνδέεται αναμφίβολα με την αυξημένη ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σύλληψη. Οι άνθρωποι που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ την εφαρμογή ίσως αποφάσισαν τελικά να τη δοκιμάσουν για τις λειτουργίες της, όπως οι μυστικές συνομιλίες, τα αυτοκαταστρεφόμενα media, η δυνατότητα απόκρυψης της διεύθυνσης IP σας με proxy server και πολλά άλλα. Ομοίως, οι απόλυτοι υποστηρικτές της ελευθερίας του λόγου μπορεί να κατέβασαν την εφαρμογή για να δείξουν την υποστήριξή τους στον Durov.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Durov τελεί ακόμη υπό έρευνα. Το Bloomberg αναφέρει ότι ο δικαστής που επιβλέπει την υπόθεση πρέπει να αποφασίσει αν πρέπει να του απαγγελθούν κατηγορίες ή αν θα κατονομαστεί μάρτυρας στην έρευνα και στη συνέχεια θα αφεθεί ελεύθερος.

Loading