Μήνας αφίξεων στον πλανήτη Άρη, καθώς μετά το διαστημικό σκάφος Hope των ΗΑΕ που τέθηκε σε τροχιά με σκοπό να μελετήσει τις μεταβολές στην ατμόσφαιρα ανάλογα με την εποχή, έφτασε η σειρά και του Tianwen-1 της Κίνας να τεθεί επίσης σε τροχιά με επιτυχία.
Η διαφορά του Tianwen-1 με το Hope είναι ότι το πρώτο θα παραμείνει σε τροχιά για μερικούς μήνες και στη συνέχεια θα επιχειρήσει να προσεδαφιστεί στον πλανήτη Άρη και συγκεκριμένα στη πεδιάδα Utopia Planitia. Να σημειωθεί, επίσης, ότι η αποστολή της Κίνας είναι η πρώτη που περιλαμβάνει ταυτόχρονα orbiter, lander και rover για τη μελέτη του Άρη.
Εάν όλα πάνε καλά, θα αποβιβάσει το rover του με σκοπό να μελετήσει τη γεωλογική σύσταση κάτω από την επιφάνεια για να εντοπίσει τυχόν ίχνη ζωής. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι κάτω από την επιφάνεια υπάρχει πάγος και ενδεχομένως θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν αυτό το στοιχείο μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές.
Ακολουθεί σε λίγες ημέρες η άφιξη του Perseverance της NASA (συγκεκριμένα στις 18 Φεβρουαρίου 2021).
*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας.