Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στον κόσμο άνοιξε στην Κίνα!

Η Κίνα ενεργοποίησε το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στον κόσμο. Πρόκειται για ένα ηλιακό πάρκο στην έρημο κοντά στο Ουρούμτσι (Urumqi), την πρωτεύουσα της περιοχής Σιντζιάνγκ (Xinjiang) στα βορειοδυτικά της χώρας, και όλοι οι αριθμοί του είναι πραγματικά εντυπωσιακοί.

Η εγκατάσταση καλύπτει μια έκταση περίπου 33.000 εκταρίων (133 km2), υπερδιπλάσια από την έκταση του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη (59,1 km2). Αυτή η κολοσσιαία μονάδα είναι ικανή να παράγει 3,5 GW ετησίως, αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσει πόλεις με 2-3 εκατομμύρια κατοίκους. Το Xinjiang έχει αραιό πληθυσμό και άφθονους πόρους για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια. Η παραγόμενη ενέργεια μπορεί στη συνέχεια να μεταφερθεί στα πυκνά κινεζικά πληθυσμιακά κέντρα στην ανατολική ακτή της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Διοίκηση Ενέργειας της Κίνας, η ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας αυξήθηκε κατά 55,2% σε σύγκριση με το 2022. Αυτή η συγκλονιστική αύξηση οφείλεται στα 216 GW συνολικά που παράγονται από τις νέες μονάδες που δρομολογήθηκαν πέρυσι.

Τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στον κόσμο βρίσκονται επίσης στην ανατολική Κίνα. Τόσο το Longyuan όσο και το Qinhai έχουν δυναμικότητα 3 GW, γεγονός που καθιστά το νέο αυτό πάρκο ακόμη πιο εντυπωσιακό. Η Κίνα παραμένει το απόλυτο σημείο αναφοράς στα φωτοβολταϊκά πάρκα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Global Energy Monitor, η συνολική δυναμικότητα της Κίνας αυξήθηκε στα 386.875 MW το 2023.

[via]

Loading