Το Perseverance rover ίσως έχει εντοπίσει σημάδια ζωής στον Άρη
Ένας βράχος γεμάτος με ατέλειες έχει τραβήξει την προσοχή των επιστημόνων της NASA που κοιτάζουν μέσα από το υλικό που λαμβάνεται από το Perseverance rover της διαστημικής υπηρεσίας. Ο βράχος, ο οποίος έχει το ψευδώνυμο «Chevaya Falls» από την ομάδα Perseverance, διαθέτει σχήμα αιχμής βέλους που περιέχει μερικά πραγματικά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, κυρίως αυτά που θα μπορούσαν να είναι κατάλληλα σημάδια αρχαίας ζωής στον Άρη.
Η ανάλυση του βράχου με τη χρήση των οργάνων που βρίσκονται πάνω στο Perseverance έδειξε ότι έχει κάποιες μοναδικές ιδιότητες που ταιριάζουν με αυτά που αναζητούν οι επιστήμονες της NASA ως ενδείξεις ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη. Πιο συγκεκριμένα, περιέχει χημικές υπογραφές που αποτελούν δομές που πιθανόν να έχουν σχηματιστεί παράλληλα με τη ζωή πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.
Πιστεύεται ότι η συγκεκριμένη περιοχή του Άρη ήταν πιθανότατα καλυμμένη από τρεχούμενο νερό, το οποίο θα επέτρεπε στις χημικές ουσίες που βλέπουμε πιθανές υπογραφές να έχουν πολλές ευκαιρίες να εισχωρήσουν. Φυσικά, υπάρχουν και άλλες πιθανές εξηγήσεις πέρα από το ότι πρόκειται για σημάδια αρχαίας ζωής στον Άρη.
Για να αποδειχθεί αν οι χημικές υπογραφές είναι απόδειξη αρχαίας ζωής ή όχι, οι επιστήμονες θα πρέπει να πραγματοποιήσουν μελλοντικά βήματα έρευνας για να προσδιορίσουν πώς σχηματίστηκε ο βράχος, κάτι που δεν έχουν προσδιορίσει ακόμα, και τι ακριβώς άφησε πίσω του αυτά τα μοναδικά μοτίβα. Ήταν πραγματικά νερό και αρχαίες μορφές ζωής
Ή μήπως ήταν κάτι άλλο; Αυτό είναι πάντα ένα ερώτημα που πλήττει τις ανακαλύψεις στον Κόκκινο Πλανήτη. Αυτό και το γεγονός ότι δεν είχαμε την ευκαιρία να μελετήσουμε σωστά κάτι από τον Άρη άμεσα και από κοντά.
Θα μπορούσε, βέβαια, να είναι άλλη μια ψεύτικη ελπίδα για τους επιστήμονες που ελπίζουν να αποδείξουν ότι ο Άρης ήταν κάποτε ένας κατάφυτος παράδεισος που έμοιαζε περισσότερο με τη Γη. Ας ελπίσουμε ότι το Chevaya Falls θα βοηθήσει στην παροχή κάποιων απαντήσεων και τελικά θα προσφέρει την πολυπόθητη επιβεβαίωση σχετικά με τις πιθανότητες ζωής στον Άρη.