Voyager 1: Η NASA βρήκε το πρόβλημα με το εμβληματικό διαστημικό σκάφος
Από τον περασμένο Νοέμβριο, το εμβληματικό σκάφος Voyager 1 της NASA στέλνει στη Γη δυσανάγνωστα επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα. Πλέον οι μηχανικοί επιβεβαίωσαν ότι η αιτία είναι ένα μικρό τμήμα κατεστραμμένης μνήμης στο υποσύστημα δεδομένων πτήσης (FDS), δηλαδή τον υπολογιστή που είναι υπεύθυνος για το πακετάρισμα των επιστημονικών και μηχανολογικών δεδομένων του Voyager πριν από την αποστολή των δεδομένων από τη μονάδα διαμόρφωσης τηλεμετρίας (TMU) και τον ραδιοπομπό:
Στις αρχές Μαρτίου, η ομάδα έδωσε μια εντολή "poke" για να προτρέψει το διαστημικό σκάφος να στείλει μια ανάγνωση της μνήμης του FDS, η οποία περιλαμβάνει τον κώδικα λογισμικού του υπολογιστή καθώς και μεταβλητές (τιμές που χρησιμοποιούνται στον κώδικα και μπορούν να αλλάξουν με βάση τις εντολές ή την κατάσταση του διαστημικού σκάφους). Χρησιμοποιώντας την ανάγνωση, η ομάδα επιβεβαίωσε ότι περίπου το 3% της μνήμης FDS έχει καταστραφεί, εμποδίζοντας τον υπολογιστή να εκτελέσει κανονικές λειτουργίες.
Το σφάλμα οφείλεται σε έναν δυσλειτουργικό επεξεργαστή. Το chip αυτό είναι υπεύθυνο για την αποθήκευση μέρους του επηρεαζόμενου τμήματος της μνήμης FDS. Η NASA αναφέρει ότι υπάρχουν δύο πιθανές αιτίες του προβλήματος: ένα χτύπημα από ένα ενεργειακό σωματίδιο από το Διάστημα ή απλά η παλαιότητα του επεξεργαστή (πλέον έχει πατήσει τα 46 χρόνια).
Η αποσφαλμάτωση και η επιδιόρθωση ενός διαστημικού σκάφους δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το Voyager 1 είναι το πρώτο αντικείμενο ανθρώπινης κατασκευής που εισήλθε στον διαστρικό χώρο, την περιοχή έξω από την ηλιοπαύση δηλαδή τη σφαίρα των ενεργητικών σωματιδίων και των μαγνητικών πεδίων από τον Ήλιο. Χρειάζονται συνολικά 45 ώρες για να σταλεί μια εντολή στο διαστημικό σκάφος και να ληφθεί μια απάντηση στη Γη.
Ως εκ τούτου, μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή μήνες μέχρι οι μηχανικοί να βρουν έναν τρόπο ώστε το FDS να λειτουργεί κανονικά χωρίς το δυσλειτουργικό hardware μνήμης, ώστε το διαστημικό σκάφος να μπορεί και πάλι να στείλει αξιοποιήσιμα επιστημονικά και μηχανολογικά δεδομένα.
Παρόλα αυτά, η NASA είναι αισιόδοξη ότι το Voyager 1 θα επιστρέψει στη δουλειά του, κάποια στιγμή. Το σκάφος εκτοξεύτηκε το 1977 και πέρασε από τον Κρόνο και τον Δία. Ο δίδυμος του, το Voyager 2, βρίσκεται επίσης στον διαστρικό χώρο, λειτουργεί κανονικά και επικοινωνεί με τη NASA μέσω του Deep Space Network.
[NASA]