Μικροπλαστικά: Ενδέχεται να μπλοκάρουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο

Με τα μικροπλαστικά να διεισδύουν πλέον στην τροφή και το σώμα μας, οι ερευνητές επιθυμούν να εκτιμήσουν την πιθανή ζημιά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυτά τα μικροσκοπικά θραύσματα στην Υγεία μας. Μια νέα μελέτη δείχνει πώς τα πλαστικά μπορούν να οδηγήσουν σε επικίνδυνες εμπλοκές της ροής του αίματος στον εγκέφαλο.

Η μελέτη, με επικεφαλής μια ομάδα από την Κινεζική Ερευνητική Ακαδημία Περιβαλλοντικών Επιστημών στο Πεκίνο, περιελάμβανε την παρακολούθηση μικροπλαστικών σε αιμοφόρα αγγεία που κινούνται στον εγκέφαλο ποντικιών σε πραγματικό χρόνο. Είναι η πρώτη φορά που η κίνηση των μικροπλαστικών παρακολουθείται με αυτόν τον τρόπο.

Χρησιμοποιώντας τεχνικές απεικόνισης με laser υψηλής ανάλυσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα φορτωμένα με μικροπλαστικό ανοσοκύτταρα κατακάθονται μέσα σε αιμοφόρα αγγεία στην περιοχή του φλοιού του εγκεφάλου.

«Τα δεδομένα μας αποκαλύπτουν έναν μηχανισμό με τον οποίο τα μικροπλαστικά διαταράσσουν τη λειτουργία των ιστών έμμεσα μέσω της ρύθμισης της απόφραξης των κυττάρων και της παρεμβολής στην τοπική κυκλοφορία του αίματος και όχι μέσω της άμεσης διείσδυσης στους ιστούς», γράφουν οι ερευνητές στη δημοσιευμένη εργασία τους. «Αυτή η αποκάλυψη προσφέρει μια οπτική γωνία μέσα από την οποία μπορούμε να κατανοήσουμε τις τοξικολογικές επιπτώσεις των μικροπλαστικών που εισβάλλουν στην κυκλοφορία του αίματος».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν κάποιες ομοιότητες μεταξύ των εμπλοκών σε αυτό το σημείο και των θρόμβων αίματος, ενώ εξέτασαν επίσης τις επακόλουθες επιπτώσεις στη συμπεριφορά των ποντικιών. Τα ποντίκια με μικροπλαστικά στο αίμα τους είχαν χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με τους συνομηλίκους τους χωρίς πλαστικά σε τεστ κίνησης, μνήμης και συντονισμού, γεγονός που υποδεικνύει μειωμένη εγκεφαλική λειτουργία.

Ως μικροπλαστικά ορίζονται τα πλαστικά κομμάτια με διάμετρο μικρότερη από 5 χιλιοστά. Όπως είναι αναμενόμενο, τα μικρότερα κομμάτια πλαστικού βρέθηκε ότι είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν απόφραξη από ό,τι τα μεγαλύτερα.

Αν και τα μπλοκαρίσματα από μικροπλαστικό απομακρύνθηκαν κατά τη διάρκεια ενός μήνα και οι περισσότερες γνωστικές συμπεριφορές των ποντικιών επανήλθαν στο φυσιολογικό, οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι εδώ θα μπορούσαν να υπάρχουν συνδέσεις με νευρολογικά προβλήματα όπως η κατάθλιψη και το άγχος, καθώς και αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιαγγειακών παθήσεων.

«Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι τα ποντίκια εμφανίζουν πολύπλευρες ανωμαλίες στη ρύθμιση της νευροσυμπεριφοράς, που μοιάζουν με καταθλιπτικές καταστάσεις που σχετίζονται με διαταραχή της ροής του αίματος στον εγκέφαλο», σημειώνουν οι ερευνητές.

Αν και δεν είναι βέβαιο ότι οι ίδιες διαδικασίες συμβαίνουν στους ανθρώπινους εγκεφάλους, καθώς υπάρχουν σημαντικές διαφορές όσον αφορά τα ανοσοποιητικά συστήματα και τα μεγέθη των αιμοφόρων αγγείων, τα ποντίκια είναι βιολογικά αρκετά παρόμοια με εμάς ως είδος ώστε να αποτελεί πραγματική ανησυχία.

Υπάρχουν πολλά ακόμη να διερευνηθούν όσον αφορά τους μηχανισμούς πίσω από αυτές τις αποφράξεις, τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και ποια ζώα θα μπορούσαν να επηρεαστούν. Οι ερευνητές επισημαίνουν επίσης άλλες μελέτες που έχουν αρχίσει να αναλύουν πιθανές συνδέσεις μεταξύ μικροπλαστικών και κινδύνου ασθενειών, αν και δεν έχει βρεθεί ακόμη άμεση σχέση στον άνθρωπο.

[via]

Loading