NASA: Έντονες διεργασίες για μια αποστολή επιστροφής δειγμάτων από τον πλανήτη Άρη

Μια ανεξάρτητη επιτροπή πραγματοποίησε έρευνα σχετικά με το ενδεχόμενο χρηματοδότησης αποστολών της NASA με σκοπό να επιστρέψουν δείγματα από τον πλανήτη Άρη στα εργαστήρια της Διαστημικής Υπηρεσίας στη Γη για περαιτέρω ανάλυση.

Η καμπάνια Mars Sample Return (MSR) έρχεται σε άμεση συνάρτηση με την επικείμενη αποστολή του διαστημικού σκάφους Perseverance στον πλανήτη Άρη (προγραμματισμένη εκτόξευση στις 18 Φεβρουαρίου 2021), καθώς ένας από τους πιο βασικούς στόχους του είναι η συλλογή δειγμάτων και πετρωμάτων από την επιφάνεια.

Στο πλαίσιο της αποστολής επιστροφής των δειγμάτων στη Γη θα χρειαστεί να συμμετέχει και ο ESA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος) με την αποστολή rover που θα συλλέξει τα πακέτα δειγμάτων του Perseverance, στη συνέχεια θα τα τοποθετήσει μέσα σε ένα Mars Ascent Vehicle της NASA, το οποίο θα τα θέσει σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Άρη για να “συναντηθούν” με το Earth Return Orbiter του ESA για να τα φέρει πίσω στη Γη.

Αντιλαμβάνεστε ότι το project είναι ιδιαίτερα απαιτητικό και κοστοβόρο, αφού εμπλέκονται δύο Διαστημικές Υπηρεσίες και πολλές συντονισμένες αποστολές που θα πρέπει να έρθουν εις πέρας με απόλυτη ακρίβεια. Το παραμικρό σφάλμα σε οποιοδήποτε από τα διαφορετικά στάδια της αποστολής θα σημαίνει είτε πολύ σημαντική καθυστέρηση στην επιστροφή των δειγμάτων στη Γη, είτε σε ολοκληρωτική αποτυχία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ανεξάρτητη επιτροπή MSR Independent Review Board συμμετέχουν 10 ηγετικές προσωπικότητες από τους τομείς της Επιστήμης και της Μηχανικής, οι οποίοι έχουν ήδη συνεδριάσει περισσότερες από 25 φορές από τον περασμένο Αύγουστο για το συγκεκριμένο project. Μέχρι σήμερα έχει καταθέσει 44 προτάσεις σχετικά με τις τοποθεσίες ενδιαφέροντος, την τεχνική προσέγγιση, το πρόγραμμα και τη χρηματοδότηση, αλλά δεν έχουμε κάτι τελεσίδικο.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας.

[NASA]

Loading