NASA: Το Perseverance συνέλεξε βράχο που δεν έχουμε ξαναδεί από τον πλανήτη Άρη

Η NASA έχει ενθουσιαστεί με έναν ιδιαίτερο βράχο που μόλις ανέσυρε το ρόβερ Perseverance από την επιφάνεια του Άρη. «Αυτό το δείγμα είναι ένας μοναδικός θησαυρός», δήλωσε η διαστημική υπηρεσία, αναφερόμενη σε ένα πέτρωμα που είναι γνωστό ότι είναι άφθονο σε πυρόξενο χαμηλού ασβεστίου (LCP). Αυτό το καθιστά ένα από τα πιο συναρπαστικά δείγματα της αποστολής μέχρι σήμερα, καθώς ελήφθη από το μοναδικό σημείο κατά μήκος της προγραμματισμένης διαδρομής όπου εντοπίστηκε από την τροχιά αυτή η περιοχή πυρόξενου χαμηλού ασβεστίου.

Μια ανάρτηση στον λογαριασμό X του Perseverance περιέγραψε το δείγμα (ονομάστηκε Silver Mountain από τη NASA) ως «διαφορετικό από οτιδήποτε έχουμε δει στο παρελθόν», προσθέτοντας ότι έχει σφραγιστεί ο πυρήνας του πετρώματος σε ένα σωλήνα δειγματοληψίας που θα μεταφερθεί στη Γη για ανάλυση σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Η NASA χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη συλλογή δείγματος «σημαντικό ορόσημο στην αποστολή μας να αποκαλύψουμε τη γεωλογική ιστορία του κρατήρα Jezero».

Σηματοδοτεί επίσης την επιστροφή του Perseverance στην εξερεύνηση πλήρους απασχόλησης, αφού πέρασε το τελευταίο μέρος του περασμένου έτους σκαρφαλώνοντας στην πλευρά του κρατήρα Jezero, τον οποίο εξερευνούσε από τη θεαματική προσεδάφιση του εκεί πριν από τέσσερα χρόνια. Το εξάτροχο ρόβερ χρειάστηκε τρεισήμισι μήνες για να ολοκληρώσει την αναρρίχηση των 500 μέτρων, κάνοντας μερικά προγραμματισμένα διαλείμματα στην πορεία για να πραγματοποιήσει επιστημονικές παρατηρήσεις στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αναζήτησης του για ενδείξεις αρχαίας μικροβιακής ζωής στον μακρινό πλανήτη.

Η NASA διερευνά προς το παρόν τον καλύτερο τρόπο για να πραγματοποιήσει την αποστολή επιστροφής δειγμάτων από τον Άρη, η οποία θα προσπαθήσει να φέρει στη Γη όλο το υλικό που συνέλεξε το Perseverance κατά τη διάρκεια της αποστολής του. Πρόκειται για μια εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία, καθώς περιλαμβάνει την προσεδάφιση ενός διαστημικού σκάφους στην επιφάνεια του πλανήτη, τη συλλογή των εναποτιθέμενων δειγμάτων, τη μεταφορά τους σε ένα διαστημικό σκάφος σε τροχιά και, στη συνέχεια, τη μεταφορά τους πίσω στη Γη.

Ωστόσο, μια επιτυχημένη αποστολή επιστροφής από τον Άρη θα επιτρέψει στους επιστήμονες να μελετήσουν το αρειανό υλικό σε εργαστηριακές συνθήκες, αποκαλύπτοντας ενδεχομένως αν ο κόκκινος πλανήτης φιλοξενούσε κάποτε ζωή, καθώς και να μας πει περισσότερα για τη γεωλογική ιστορία και την εξέλιξη του.

[via]

Loading