Ο Γαλαξίας Sombrero σε μια ανεπανάληπτη λήψη από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb!
Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) επέστρεψε για να ζωγραφίσει και πάλι ένα λαμπρό πορτρέτο του ουρανού. Αυτή τη φορά, το πανίσχυρο τηλεσκόπιο αφέθηκε ελεύθερο στον γαλαξία Sombrero, ή αλλιώς Messier 104 ή M104. Το τελικό αποτέλεσμα; Μια πανέμορφη εικόνα που ανανεώνει την κατανόησή μας για τη συγκεκριμένη περιοχή του Διαστήματος.
Κατά την προσεκτικότερη εξέταση με τη μεσαία υπέρυθρη προβολή του JWST, ο γαλαξίας Sombrero δεν μοιάζει πλέον στην πραγματικότητα με τo δημοφιλές καπέλο. Μοιάζει περισσότερο με στόχο τοξοβολίας, με ένα στόχο στο κέντρο. Αυτός ο στόχος; Στην πραγματικότητα είναι μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα.
Διαβάστε επίσης
Η ευκρινής ανάλυση που προσφέρει το μέσο υπέρυθρο όργανο (MIRI) του James Webb μας δίνει επιτέλους μια λεπτομερή ματιά στον εξωτερικό δακτύλιο, δείχνοντας «περίπλοκες συστάδες» σκόνης. Προηγούμενες εικόνες, που είχαν ληφθεί στο φάσμα του ορατού φωτός, έκαναν την περιοχή να φαίνεται «λεία σαν κουβέρτα». Ωστόσο, το JWST παρουσιάζει μια πιο περίπλοκη εικόνα.
Η κοκκώδης φύση της σκόνης υποδηλώνει μόρια που περιέχουν άνθρακα και ονομάζονται πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, τα οποία συνήθως απεικονίζουν την παρουσία νεαρών περιοχών σχηματισμού άστρων. Αυτό είναι πιθανό να συμβαίνει εδώ, αν και ο γαλαξίας Sombrero θεωρείται ότι δεν αποτελεί εστία σχηματισμού άστρων.
Διαβάστε επίσης
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο γαλαξίας παράγει λιγότερο από μία ηλιακή μάζα ανά έτος. Συγκριτικά, ο Γαλαξίας μας δημιουργεί περίπου δύο ηλιακές μάζες ανά έτος, ενώ ο Messier 82, ή αλλιώς ο γαλαξίας Cigar, είναι υπεύθυνος για περίπου 20 ηλιακές μάζες ετησίως.
Η εικόνα του MIRI δείχνει επίσης ένα σωρό γαλαξίες που βρίσκονται στο φόντο του Διαστήματος, όλοι με διαφορετικά σχήματα και χρώματα. Οι αστρονόμοι είναι απασχολημένοι με τη μελέτη αυτών των γαλαξιών του υποβάθρου για να προσδιορίσουν πόσο μακριά βρίσκονται. Όσο για τον γαλαξία Sombrero, βρίσκεται 30 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη βαθιά στον αστερισμό της Παρθένου.
[via]