Ερευνητές στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μια τεχνολογία που μπορεί να ανιχνεύει νάρκες από μακριά και με μεγάλη ακρίβεια, μειώνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο απομάκρυνσης ναρκών από υφιστάμενες και πρώην εμπόλεμες ζώνες. Γνωστή ως Laser Multibeam Differential Interferometry Sensor, ή Lambdis, η τεχνολογία λειτουργεί φωτίζοντας με laser το έδαφος για να αποκαλύψει ύποπτες απειλές.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερες από 110 εκατομμύρια νάρκες που είναι θαμμένες σε όλο τον κόσμο και το 2023, οι νάρκες σκότωσαν ή τραυμάτισαν 5.700 ανθρώπους, με τους αμάχους να αποτελούν το 84% των θυμάτων - τα μισά από τα οποία ήταν παιδιά. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, οι νάρκες απειλούν ζωές σε περισσότερες από 70 χώρες.
Μια νάρκη μπορεί να κατασκευαστεί με μόλις 3 δολάρια, αλλά η απομάκρυνσή της μπορεί να κοστίσει έως και 1.000 δολάρια. Η αφαίρεση των ναρκών εδάφους βασίζεται συνήθως στον άνθρωπο που τις βρίσκει με φορητούς ανιχνευτές μετάλλων, κάτι που είναι επικίνδυνο, χρονοβόρο και σχεδόν αναποτελεσματικό αν κυνηγάει νάρκες από πλαστικό.
Σε απάντηση, οι Αμερικανοί ερευνητές ανέπτυξαν μια τεχνολογία για την έμμεση ανίχνευση ναρκών εδάφους, η οποία θα μπορούσε να ανιχνεύσει τόσο μεταλλικές όσο και πλαστικές νάρκες. Το Lambdis λειτουργεί στέλνοντας μια δόνηση στο έδαφος, ενώ ταυτόχρονα σαρώνει την περιοχή με μια ακτίνα laser. Τα υλικά στο έδαφος θα δονηθούν σε διαφορετικές συχνότητες, όπως και το ίδιο το έδαφος, και αυτές οι διαφορές λαμβάνονται από το laser όταν ανακλάται πίσω στον πομπό του. Το σύστημα Lambdis παράγει στη συνέχεια μια εικόνα που απεικονίζει αυτές τις δονήσεις και τις θέσεις τους με διαφορετικά χρώματα - δημιουργώντας έναν χάρτη των πραγμάτων που είναι θαμμένα στο έδαφος.
Η τεχνολογία αναπτύχθηκε από μια ομάδα με επικεφαλής τον Vyacheslav Aranchuk, ειδικό στην ανίχνευση με laser στο University of Mississippi. Είναι σημαντικό ότι μπορεί να ανιχνεύσει νάρκες από απόσταση και μπορεί να τοποθετηθεί σε κινούμενο όχημα για να βοηθήσει στη σάρωση μεγάλων περιοχών.
Ο αριθμός των χερσαίων ναρκών θα συνεχίσει να αυξάνεται όσο συνεχίζονται οι συγκρούσεις. Αυτή η τεχνολογία θα είναι χρήσιμη όχι μόνο για στρατιωτική χρήση σε συνεχιζόμενες συγκρούσεις, αλλά και για ανθρωπιστικές προσπάθειες μετά το τέλος των συγκρούσεων
Οι ερευνητές συνεχίζουν να αναπτύσσουν το σύστημα. Μια προηγούμενη έκδοση του Lambdis εξέπεμπε 30 ακτίνες laser σε μια γραμμή, αλλά η τελευταία έκδοση εκπέμπει ακτίνες σε ένα πλέγμα 34 x 23, επιτρέποντάς του να απεικονίζει τις δονήσεις σε μια ευρύτερη περιοχή.
Οι συμβατικοί ανιχνευτές μετάλλων που χρησιμοποιούνται για την αποναρκοθέτηση αντιδρούν σε οποιοδήποτε μεταλλικό αντικείμενο, οπότε δεν είναι ασυνήθιστο να ανιχνεύουν λανθασμένα πράγματα εκτός από νάρκες. Και μια εναλλακτική λύση αποναρκοθέτησης, το υπόγειο ραντάρ, το οποίο εκπέμπει ηλεκτρομαγνητικά κύματα υψηλής συχνότητας στο έδαφος, έχει το μειονέκτημα ότι επηρεάζεται εύκολα από την κατάσταση του εδάφους. Το Lambdis, συγκριτικά, παράγει λιγότερα ψευδώς θετικά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για την ανίχνευση ναρκών στο έδαφος, αλλά και για την αξιολόγηση δομών πολιτικού μηχανικού, όπως γέφυρες, ως προς τη δομική τους ακεραιότητα ή βλάβες. Στο μέλλον θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανάλυση προϊόντων στην αυτοκινητοβιομηχανία και την αεροδιαστημική βιομηχανία ή ακόμη και στην ιατρική απεικόνιση. Στη συνέχεια, η ομάδα σχεδιάζει να αξιολογήσει την απόδοση του Lambdis σε διαφορετικές εδαφικές συνθήκες και κατά το κυνήγι άλλων τύπων θαμμένων αντικειμένων.
[via]