Επιστήμονες μελετούν την αρχαιοελληνική αγγειοπλαστική για ανθεκτικότερα διαστημικά αεροσκάφη
Επιστήμονες μελετούν αυτή τη στιγμή αρχαιοελληνικά αγγεία που έχουν τις ρίζες τους 2.500 χρόνια πριν, θεωρώντας ότι οι ιδιότητες τους θα μπορούσαν να τους φανούν χρήσιμες στην κατασκευή πιο ανθεκτικών κεραμικών φύλλων για χρήση σε διαστημικά αεροσκάφη.
Τα κεραμικά φύλλα τοποθετούνται στα εξωτερικά μέρη των διαστημοπλοίων και των ρομποτικών σκαφών ώστε να τα προφυλάσσουν από τις ακραίες θερμοκρασίες (-120°C μέχρι 1650°C) όταν εισέρχονται πίσω στην ατμόσφαιρα της Γης. Η υψηλή θερμοκρασία που αναπτύσσεται λόγω της τριβής είναι ικανή να λιώσει το μέταλλο και να καταστρέψει ολοσχερώς το αεροσκάφος.
Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, το κεραμικό υλικό των αρχαιοελληνικών ειδών αγγειοπλαστίας όχι μόνο αντέχει στη θερμότητα αλλά παραμένει και χημικά σταθερό. Σύμφωνα με την επικεφαλής του project, Karen Trentalman, το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα αντικείμενα είναι τόσο παλιά (5ος-6ος αιώνας π.Χ.), δε σημαίνει ότι δεν μπορούν να αποβούν χρήσιμα:
[πηγή dailymail]"Δεν είναι πάντοτε απαραίτητο κάτι να είναι περίπλοκο για να είναι εξεζητημένο. Αν κατανοήσουμε την τεχνολογία με την οποία είναι κατασκευασμένα τα συγκεκριμένα έργα τέχνης, θα μπορέσουμε να την αξιοποιήσουμε σε μια πληθώρα εφαρμογών."